@icecoustica Muse Live at Bukit Jalil National Stadium (Kuala Lumpur) @Muse #museliveinkl #museliveinmalaysia #museliveinkualalumpur ♬ Uprising – Muse

Stadium Nasional Bukit Jalil​ – Stadium Rasmi Harimau Malaya

Bersempena Konsert “Muse Will Of The People World Tour Concert”

Salam semua! Pada blog kali ini saya nak share mengenai Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur Malaysia. Terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur, Malaysia, Stadium Nasional Bukit Jalil berdiri tegak sebagai lambang kemegahan negara terhadap sukan dan komitmennya untuk menganjurkan acara bertaraf dunia. Stadium ikonik ini telah menjadi simbol kecemerlangan sukan Malaysia dan venue di mana pelbagai kenangan yang tidak dapat dilupakan telah terpahat dalam minda atlet dan penonton. Daripada menganjurkan acara sukan antarabangsa sehinggalah menjadi sebagai promosi kepelbagaian budaya negara, Stadium Nasional Bukit Jalil memegang tempat yang istimewa dalam sejarah dan identiti Malaysia.

Stadium Berseni Bina Moden

Dibuka pada tahun 1998 untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998, Stadium Nasional Bukit Jalil adalah sebuah gabungan antara keajaiban seni bina dan kejuruteraan moden. Direka oleh firma terkenal di peringkat global (Populous), reka bentuk stadium yang anggun dan inovatif digabungkan dengan landskap sekeliling yang cantik. Kapasitinya yang mengagumkan iaitu lebih 87,000 tempat duduk menjadikannya salah satu stadium terbesar di Asia Tenggara, menyediakan ruang yang luas untuk peminat yang bersemangat untuk berkumpul dan menyokong pasukan dan atlet kegemaran mereka.

Gelanggang Rasmi Harimau Malaya

Selama bertahun-tahun, Stadium Nasional Bukit Jalil telah menjadi tuan rumah kepada pelbagai acara sukan antarabangsa yang berprestij. Dari Sukan Komanwel pada tahun 1998 hingga Sukan Para ASEAN dan Sukan Asia Tenggara, stadium ini telah menyaksikan detik-detik kejayaan, semangat kesukanan, dan persahabatan yang tidak terkira banyaknya. Kemudahan tercanggihnya, termasuk trek dan padang bertaraf dunia, telah menarik minat atlet dari seluruh dunia, menyumbang kepada pertumbuhan sukan di rantau ini.
Kekayaan sejarah stadium ini juga menjangkau ke alam bola sepak (bola sepak). Sebagai gelanggang tuan rumah pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia dan beberapa kelab bola sepak domestik, stadium ini telah menyaksikan perlawanan mendebarkan dan kemenangan yang bersejarah.

Menjadi Hab Kebudayaan & Venue Konsert Utama

Selain peranannya sebagai arena sukan, Stadium Nasional Bukit Jalil berfungsi sebagai hab kebudayaan dan tempat pilihan utama untuk venue konsert. Maka stadium ini pun telah dipilih sebagai venue konsert MUSE pada 2023 ( Muse Will Of The People World Tour Concert).

Stadium Nasional Bukit Jalil Seating Plan


*Source by VOCKETFC

Bukit Jalil National Stadium

Kawasan luar Stadium Nasional Bukit Jalil (Kuala Lumpur)

Bukit Jalil National Stadium

Kawasan luar Stadium Nasional Bukit Jalil (Kuala Lumpur)

Bukit Jalil National Stadium

Kawasan luar Stadium Nasional Bukit Jalil (Kuala Lumpur)

Bukit Jalil National Stadium

Stadium Nasional Bukit Jalil (Kuala Lumpur)

Bukit Jalil National Stadium

Stadium Nasional Bukit Jalil (Kuala Lumpur)

Bukit Jalil National Stadium

Muse Will Of The People World Tour Concert

Book your vacation ticket, interesting places & hotel around KUALA LUMPUR & SELANGOR, MALAYSIA

accept more than 40 currencies around the world including MYR, SGD, USD, EUR, IDR and many more. Book now!

Klook.com

Bagaimana Cara Ke Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur

Untuk ke Stadium Nasional Bukit Jalil agak mudah kerana lokasinya yang strategik di Kuala Lumpur, Malaysia. Sama ada anda penduduk tempatan atau pelawat, anda mempunyai beberapa pilihan pengangkutan untuk dipilih. Jika anda memandu, anda boleh menggunakan apps seperti Google Map atau Waze untuk membawa anda ke stadium. Stadium ini mempunyai kemudahan tempat letak kereta yang mencukupi, tetapi anda dinasihatkan untuk tiba lebih awal, terutamanya semasa acara besar, untuk mendapatkan tempat letak kereta.

Anda juga boleh menggunakan LRT (Light Rail Transit). Stesen LRT Bukit Jalil (Laluan Ampang) terletak berhampiran stadium. Dari pusat bandar, anda boleh menaiki LRT dan turun di stesen Bukit Jalil. Anda boleh berjalan kaki dari stesen LRT ke Stadium.

Satu lagi cara untuk ke Stadium Nasional Bukit Jalil ialah dengan menggunakan MRT (Mass Rapid Transit). Stesen MRT Bukit Jalil (Laluan SBK) juga terletak berhampiran stadium. Anda boleh menaiki MRT dan turun di stesen Bukit Jalil, dan kemudian berjalan ke stadium.