Tempat Menarik di Kuala Lumpur City Centre, KLCC

Hello! Pada blog kali ini, saya ingin berkongsi mengenai Kuala Lumpur City Centre, Malaysia. Kuala Lumpur City Centre,atau lebih dikenali sebagai KLCC, telah menjadi ikon kepada pembangunan bandar raya Kuala Lumpur sejak 90an lagi. KLCC terletak di lokasi strategik iaitu di tengah-tengah ibu negara, bersebelahan dengan Menara Petronas, yang merupakan pusat pembangunannya. Ia merangkumi kawasan yang luas dan bersempadan dengan Jalan Ampang, Jalan P. Ramlee, dan Jalan Pinang.

Menara Petronas, juga dikenali sebagai Menara Berkembar Petronas, merupakan pencakar langit berkembar yang telah memegang gelaran bangunan tertinggi di dunia dari 1998 hingga 2004 dan kekal sebagai menara berkembar tertinggi di dunia sehingga sekarang. Ia dihubungkan dengan jambatan langit di tingkat 41 dan 42, memberikan pemandangan panoramik bandar yang menakjubkan.

Sedikit sejarah mengenai KLCC ini, ianya hasil ilham daripada Perdana Menteri Malaysia ke-4, Tun Dr. Mahathir Mohomad dengan idea reka bentuk asasnya berdasarkan corak kesenian Islam, Rub-elHizb, yang kemudiannya telah dikembangkan oleh arkitek Argentina-Amerika, Cesar Pelli.

Perancangan sejak 1 Januari 1992 dimanifestasikan apabila kerja ekskavasi di tapak bekas trek lumba kuda Jalan Ampang seluas 40 hektar dimulakan pada Mac 1993. Tanah dikorek sedalam 30m & konkrit dituang 54 jam tanpa henti untuk membina asas yang kukuh. Pembinaan KLCC hanya bermula pada April 1994 dengan mengupah 2 konsortium pembinaan. Kontrak membina Menara 1 diberikan kepada Hazama Corporation dari Jepun, sementara Menara 2 dibina oleh Samsung C&T Corporation dari Korea Selatan.

Apa Yang Menarik Sekitar KLCC?

Suria KLCC

Suria KLCC ialah pusat beli-belah mewah yang terletak di tingkat bawah Menara Petronas. Ia menawarkan pelbagai jenama mewah, fesyen, pilihan tempat makan, kemudahan hiburan dan kemudahan lain. Pusat beli-belah ini menarik penduduk tempatan dan pelancong, menjadikannya destinasi popular untuk membeli-belah dan beriadah.

Taman KLCC

Taman KLCC ialah taman awam berlandskap indah yang terletak di antara Menara Petronas dan Suria KLCC. Ia menawarkan kawasan taman yang tenang dari bandar yang sibuk, menampilkan kehijauan yang subur, laluan berjoging, tasik buatan manusia, air pancut dan taman permainan. Taman ini adalah tempat kegemaran penduduk tempatan dan pelawat untuk berehat dan menikmati aktiviti luar.

Aquanox Aquarium (Aquaria)

Akuarium Aquanox atau dipanggil Aquaria ialah tarikan bertemakan hidupan laut yang terletak di dalam kompleks KLCC. Ia memberi peluang kepada pengunjung untuk meneroka hidupan marin daripada pelbagai ekosistem, mempamerkan pelbagai jenis makhluk akuatik dalam tangki yang direka secara kreatif.

Convention Center

Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) ialah venue terkini untuk persidangan, pameran dan acara antarabangsa. Kemudahan moden dan lokasi yang strategik telah menjadikannya pilihan untuk menganjurkan pelbagai perhimpunan global.

Kuala Lumpur City Centre KLCC

Suria KLCC

Kuala Lumpur City Centre KLCC

Suria KLCC

Kuala Lumpur City Centre KLCC

Suria KLCC

KLCC Park

Taman KLCC

Kuala Lumpur City Centre KLCC

Taman KLCC

Kuala Lumpur City Centre KLCC

Suria KLCC

KLCC bukan sahaja telah mengubah landskap Kuala Lumpur tetapi juga telah menjadi lambang kemajuan ekonomi dan kemodenan Malaysia. Gabungan keajaiban seni bina, pilihan membeli-belah dan hiburan, ruangan menghijau dan kemudahan komersial mempamerkan ciri kosmopolitan dan gaya hidup moden di bandar ini. Pertumbuhan dan pembangunan berterusan kawasan itu menyumbang kepada statusnya sebagai hab dinamik yang menarik orang ramai dari semua lapisan masyarakat.

Book your vacation ticket, interesting places & hotel around KUALA LUMPUR & SELANGOR, MALAYSIA

accept more than 40 currencies around the world including MYR, SGD, USD, EUR, IDR and many more. Book now!

Klook.com

Bagaimana Ke Kuala Lumpur City Centre (KLCC)

Menggunakan LRT:
Cara paling mudah untuk sampai ke KLCC adalah dengan menggunakan sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Kuala Lumpur. Anda boleh menaiki Laluan Kelana Jaya (Laluan 5) dan turun di stesen “KLCC”. Stesen ini terletak di bawah tanah dan mempunyai akses terus ke pusat beli-belah Suria KLCC dan Menara Petronas.

Menggunakan Monorail:
Pilihan lain ialah menaiki Monorel KL. Naiki monorel dan turun di stesen “Bukit Nanas”. Dari sana, berjalan kaki ke KLCC. Laluan ini mungkin memerlukan lebih banyak berjalan berbanding pilihan LRT.

Menggunakan Bas:
Terdapat beberapa bas terdapatt di kawasan KLCC. Anda boleh menggunakan bas RapidKL atau bas awam lain yang melalui pusat bandar. Cari perhentian bas berhampiran KLCC atau bertanyakan terus dengan penduduk tempatan atau kakitangan pengangkutan untuk laluan bas terbaik.

Menggunakan kereta:
Jika anda memandu kereta, anda boleh menggunakan aplikasi navigasi seperti Peta Google atau Waze untuk sampai ke KLCC. Terdapat kemudahan parkir yang luas di sekitar KLCC.